Ananevi Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat katar. Baharat, köklü evveli ile Türk taam harsünün merkezinde ülke almaktadır. Baharat yahut temel malzeme olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, turşularda, reçellerde başta yapmak üzere sağlam çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla tercih edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine has özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çyeksan baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları taam pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonra demleyebilirsiniz. Birebir yemeklerde selim oranlarda kullanabildiğiniz vakit, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Başkaca tabiat ananın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici etkisi evetğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında hasılat. Bütün bu özelliklerin yerı silsile yemeklerinizi beş on değiştirmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, kâm, nitelik yahut kullanma amacı kadar farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki temel deşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. çizgi olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine nazaran toz, kuru ve taneli yapmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak aşina en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki baharat aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok münteşir oldukları muhtevain muhtevalerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi umumiyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve umumiyetle taam pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar eke ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar yeme ve muhtevaeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı muhtevaecekler hazırlayabilirsiniz. Geniş toz baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçkızıl, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların yerı silsile yeryüzünde henüz sağlam çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kadar baharatlar, farklı kuruluşları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Başkaca bazı baharatlar temel sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının esas nedeni hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetihandan ve özel işlem gerektiren şişman ve keskin tatlar oldukları muhtevain çoğunlukla bayağı miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş yahut zahter kadar baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem nispeten şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde değerlendirilebilecek başka baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, ansızın zait baharatın onat oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseri ete kâm bindirmek kadar lakinçlarla kullanılmaktadır. Başkaca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce sıkı baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çyeksan baharat Türk mutfağında çok zikıymet bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları süresince en münteşir kullanılan tatlar ortada ülke almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Kesif kullanımları haysiyetiyle yiyeceklerde çabucak üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört misil zaitrırlar. Rum mutfağında son radde uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çyeksan, umumiyetle bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Maşrık ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere mevla olan toz yahut pul kadar biber bazlı baharatlar çabucak çabucak bütün yemeklerin temel malzemesidir. Üretimi muhtevain bezek biberi adı maruz özel bir biber türü gerektiren bu baharat türü, sağlamlıklı kuruluşsıyla da hane dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlamlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, örgensel baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi esas baharat ortada ülke kayran hem de Güneydoğu Rum ile özdeşlehandan ve biber özü muhtevaermiş bir başka baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, başka biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle çabucak üstelik edilir. Başkaca ızdıraplığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu denli özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir kuruluşya mevla olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda umumiyetle savuşmak ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek muhtevain Poy Spice’ı tercih edebilirsiniz.
Rum mutfağının bahtı Seven Spices
Yedi baharatın belki de en aşina üyesi olan karabiber, hem tane hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetihandan karabiberlerden kuruluşlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kadar ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları haysiyetiyle karabiber üretimi muhtevain mükemmeldir. Başkaca yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin esas yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı tarafü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat ortada bir sair baht olan kekik, geniş bir kullanma kayranı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince bol miktarda yetişmesi, kekiğin biriyi varyasyonda kullanılmasının temel sebebidir. Keyif laf konusu evetğunda, biriyi ulaması olan isim beden sistemi muhtevain iyidir. Kekik otu kadar bazı çkamer türleri günün böylece yorgunluğu yok etmek muhtevain sağlıklı gelebilir. Bir başka baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri evetğu muhtevain Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat çabucak çabucak her yemekte kullanılabilir. Baharatın muhtevaindeki esanslara demetlı olarak farklı payanlara sağlıklı gelebilmektedir. Bu açıdan muhtevaerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan takviye alarak ürünleri dağıtırken kullanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin esas direği olan baharat çeşitleri ve mutfak kullanımları, selim orantıda ve selim miktarda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet sağlıklı gelebilir.
Olağandışı ve kılçıklı baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yerı silsile karışım kuruluşsına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kızılıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, umumiyetle birkaç baharatın ve bu baharatlara haremlik eden aromatik otların karışımıdır. Bayağı popüler olan bu karışımlar hem pratik hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği haysiyetiyle adından sık sık laf ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü kalın ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her vakit yerınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi şiddetlica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin temel maddesi kişniştir. Ancak biriyi farklı baharat muhtevaerir. Türk köftesine adını veren en esas maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kadar yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda kâm bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir taam yersiniz. Bir başka kılçıklı baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ilişikşi tadı sayesinde özellikle salatalar muhtevain uygundur. Ancak sumak baharatı umumiyetle salatalarda, çorbalarda yahut ten yemeklerinde kullanılır. Hangi suşların katıksız özlerinde antioksidan muhtevaerdiğini kaygı ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.