Puro seçiminiz, yakışınız, derunteamüliniz ve keyfine vardığınız tüm tatlar temelli size özeldir. Ancak yeniden de aklınızın ucunda bulunması müstelzim bir kaç nokta var! 1- Puro Seçimi Ben bu yazımda günün her saatinde derunmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu misafir edeceğim. Siz de keyfinize bakarak, istediğiniz puroyla haremlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Kontrolör Etme Baskı konstrüksiyonı Karayip purolarda derunmeden önce nemliliğini arama etmek gerekir. Bu Toscanello derunin meri değil. Toscanello severler damak zevklerine bakarak farklı rutubet oranlarında derunmeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak bir zaman da deneme kanatılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce mutlaka bilinmesi müstelzim yaşamsal bir nizam var. Puro yalnızca fakat yalnızca kokusuz acıle yakılır! Puro her bugün ya bütan gazlı çakmak ya da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo kabil benzinli çakmaklar ya da mumlu kibritlerler kabil buke yayan ateş kaynakları ile yakmamalkaloriız. Bunlar puronunuzun aromasını kalıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro ilgi ve ilgi gerek. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu tetik bir şekilde doğru. Tehlikesiz olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat değer. Puroyu yakarken kıvılcım puroya sütun değinme etmemelidir. Ateşin maviliği purodan bir zaman uzak tutulmalıdır. Puroyu böyle ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her kanatı alya döndüğünde kızartma teamüllemini saksıardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayağını 90 mertebe eğimle, aleve tam değinme etmeyecek şekilde tutun. Bu teamüllemi yaparken tüm ayağın bedel yanması gerektiği derunin puroyu aynı zamanda kararlı bir şekilde 360 mertebe döndürmeniz gerekmektedir. şayet puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş kaynağına natürel alevli çakmalara bakarak bir zaman elan uzakta tutmanızda kâr var. Zira, bu şekil çakmaklar çok demirdür ve okkalı doğru tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma yahut kızartma teamüllemi natürel alevli çakmaklarla, bir zaman bugün alabilir. Bu süre size aralık kaybı kabil kaynakükebilir fakat puro götürüm ve iş gerek. 5- İyi Yandığını Kontrolör Etme Şimdi puroyu nite yaktığınımızı arama edelim. Puroyu kızartma teamülleminden sonra aykırı çevirip benizünüze bir zaman yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya yavaşçe esinti üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. şayet tüm fut kıpkırmızı ise yakma teamüllemini saksıarı ile gerçekleştirdiniz demektir. şayet puronun her kanatı tam yanmamışsa, doğrusu tüm fut kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu munsapınıza gnaşin. Sonra yanmayan kısmı üste getirerek çalma yahut çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir iki küçük dem elan çekin. Bu sayede puro üste kalan yanmamış bölüm da yanacaktır. 2–3 saniye sonra puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Yumuşakçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, bundan sonra puronuz derunime hazır. Pekâlâ ya siz hazır mkaloriız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıkötü çıkötü derunilmeli. Alacağınız her dem beyninde en azından 40 saniye gözetmek gerekir. şayet bu süreyi azaltıp sigara kabil derunmeye çaldatmaışırsanız puronuz ısınmaya başlar. Hızlı derunimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da yemeden içmeden hissedersiniz. İlk başlangıçta, yalnızca birazcık lezzet kaybı yaşasanız da, hızlı derunmeye devam ederseniz, puro o kadar elemlaşır ki hiç derunilemeyecek duruma gelebilir. Ufak tefek bir uyarı: Puro, sigara kabil ciğere çekilmez. Esrar yavaşçe ağıza doldurulur ve tatlılık alıcıların dumanla uyartılmasına cevaz verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz tütününden gelen lezzetlerin ve aromaların tadını çıkartpostalın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden elan az ilgi gösterdiğinizin bir teamülaretidir. Sönen puronun küllerini hakkıyla temizleyin. Bunun derunin kürdan kabil bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri hakkıyla temizlediğinizden sakıncasız olduktan sonra puronuzu yine yakmayı deneyin. Benim deruntiğim Toscanello derunin gene yakma dava teşkil etmez. Ancak defa konstrüksiyonı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda kalan oranda meraret hissedeceğinizi kesmek isterim.
şayet puro kaliteli bir puro ise 15 sene hatta elan uzun bir süre da saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar kabil puro da eskidikçe tadı vürutir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz müstelzim ve kesin şense olan 2 nizamı mazmunız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın kucakın sıcaklık ayarıdır. Puroyu kaliteli bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız kucak sıcaklığının 16 ila 18 mertebe beyninde başüstüneğundan sakıncasız olmanız gerekiyor. Konut içinde bu sıcaklığı yakalamanız epey zordur. Bu yüzden kucak sıcaklığı 22 derecenin üstüne ya da 12 derecenin altına inmedikten sonra telaşlanmanıza lüzum yoktur. Ama lacerem eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki muhafaza kucakını yaratmanız ideal olandır. Çünkü bu durumda tek dava ile karşıtlaşmazsınız. Muhafaza kucakı sıcaklığında nesep dava kucakın ilgisiz değil okkalı sıcak olmasıdır. Çünkü muhafaza kucakı 22 derecenin üzerine çıktığında tütün böceği problemi ile karşıtlaşabilirsiniz. İkinci önemli nizam ise muhafaza kucakının nemidir. Bağıl nemin ideal aralığı %65 ila %70’in altına düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer okkalı kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Zahir rutubet muhafaza kucakı sıcaklığına bakarak değişim gösterecektir ve bu yüzden de muhafaza kucakı sıcaklığını sabitlemenizde kâr vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en ideal olarak puro muhafaza kutusu adı maruz humidorların içerisinde saklanmalıdır. şayet bu özel kutulardan elinizde yasak ise rastgele bir esinti geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta esinti geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan muhafaza kucakının esinti geçirmemesi ve buna destelı olarak da kutu derunindeki rutubet ile sıcaklığın sabit kalmasıdır. Puro saklamak derunin anahtar sıcaklığı ve nemi sabit tutmanızı sağlayacak kesin esinti geçirmeyen kutular ya da benzeri bir ortamdır. En çok humidor İspanyol sedirinden meydana getirilen türüdür. Bu sakamla kutuları kesin esinti geçirmedikleri derunin sair rakiplerine şanlı nüans atarlar. şayet puro saklamaya karar verdiyseniz mutlaka bu humidorlardan almanız gerekir.