Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak oturaklı, esnek ve yumuşak bir yapıda olmalı, iyi bir aromaya ve kararlı yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten etkili miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en özen etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maalesef muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve muhtevaime amade zapt etmek muhtevaindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde muhtevailen bir puro ideal nem bileğerlerinde muhtevailiyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine için oldukça amelî ve muhtevailebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken sair bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra ölçü bu ve bu bileğerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus yaklaşık 6 kamer içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain muayyen bir saat içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca okkalı sıcaklık bileğteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti tedariklemek muhtevain tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz etkili nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en dobra opsiyon olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çkızılışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.