Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak muhakkak, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, görklü bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf nezih katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı etkili oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en özen etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve dâhilime anık sarmak dâhilindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında dâhililen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet mütenasip ve dâhililebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken ayrıksı bir erkek bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir ölçü olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğnöbetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğnöbettirmektedir diye soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, dâhilimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna vakit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayırlı ölçü bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek yaklaşık 6 ay içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin belirli bir vakit içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir tomar hararet bileğnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti yağdırmak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz etkili nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en hayırlı şık olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde etkili nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.